ניתוח בקע (קילה) הוא פתרון כירורגי למצב שכיח ומוכר מאד. לרוב מדובר באיבר כלשהו בגוף שחורג מהמעטפת הטבעית שלו דרך פגם בדופנה. הבקע משתקף כבליטה חריגה בגוף ויכול להופיע באזורים שונים, כשבין הנפוצים ביותר נמצא את האזור הטבור, המפשעה, הסרעפת ואזורים בהם ישנן צלקות לאחר ניתוח.

ד"ר שמעון ספוז'ניקוב, מומחה לכירורגיה לפרוסקופית ובריאטרית, עושה סדר ועונה על השאלות המהותיות בנושא ניתוחי בקע (קילה) :

מהם גורמי הסיכון ליצירת בקע?

בקע נוצר בדרך כלל בעקבות כמה מצבים שכיחים הקשורים להיחלשות שרירי הבטן. מטופלים בעלי משקל עודף, שיעול כרוני או כאלו שעברו ניתוחי בטן שונים חשופים הרבה יותר להופעת הבקע.

בנוסף, נשים שעברו הריונות רבים שהעמיסו במשקלם על שרירי הבטן חשופות אף הן לנושא. בקע (קילה) נוצר לעיתים בגלל היחלשות טבעית של שרירי הבטן, בגלל הזדקנות.

בקע, הנקרא גם הרניה בלועזית, שכיח מאד אצל גברים, אך גם נשים ואפילו ילדים יכולים לסבול מהמצב הזה שלכאורה אינו מכאיב ומציק אבל יכול למעשה ליצור נזקים כבדים.

כיצד מטפלים בבקע?

הטיפול בבקע הוא באמצעות ניתוח לתיקון הבקע. זהו ניתוח שכיח שמתרחש מדי יום בבתי החולים בכל רחבי הארץ. במהלך הניתוח סוקרים את האזור ודואגים להחזיר את האיבר החורג למקומו הטבעי. במהלך ניתוח בקע סוגרים את הפתח שנוצר במעטפת השרירית בעזרת רשת.

כיום מנהלים ניתוחי בקע בשתי דרכים – ניתוח כירורגי רגיל או ניתוח בקע בלפרוסקופיה – כלומר ללא פתיחה של הבטן. ישנם מספר סוגים של ניתוחי בקע המבוצעים כיום.

ניתוח בקע מפשעתי 

בקע מפשעתי מופיע בתעלה המפשעתית. שכיחותו של בקע כזה גבוהה יותר בגברים מאשר בנשים, ובקע מסוג זה שכיח יותר בצידו הימני של הגוף מאשר בצידו השמאלי. הסיבות להיווצרותו הן רבות ומגוונות, ולעיתים, התסמינים קשורים לנסיבות הופעתו של הבקע. תסמיני הבקע המפשעתי הם: נפיחות המופיעה באופן פתאומי וגדלה בזמן שיעול או מאמץ, כאבים במפשעה או כאבים המקרינים לשק האשכים ובחלק מהמקרים חסימה במעי.

הטיפול המקובל בבקע מפשעתי הוא ניתוח המבוצע בדרך כלל בלפרוסקופיה ומיועד לסגור את הפתח שנוצר בדופן הבטן התחתונה ולהחזיר את חלק המעי החורג למקומו.

ניתוח בקע סרעפתי

ניתוחי בקע סרעפתי מתחלקים לארבעה סוגים שונים בהתאם לסוג הבקע ובגודלו. הבקע נוצר בסרעפת ויוצר מצב שיכול להוביל למעבר של איברים מחלל הבטן אל חלל בית החזה. זהו מצב שיכול להופיע מסיבות שונות מהחלשות רקמות מסביב למעבר ושט – קיבה, מנפילה חזקה או פגיעה פיזית ועד למצב מולד.

ברוב המקרים מבוצע הניתוח באמצעות לפרוסקופיה, ללא פתיחת הבטן ולכן לרוב זהו ניתוח בטוח עם תקופת החלמה מהירה. עם זאת, יש סיבוכים שונים שיכולים להתרחש – ביניהם זיהום, התפתחות דלקות, פגיעה באיברים סמוכים, הפרעות בבליעה, כאבים ועוד.

ניתוח בקע טבורי

ניתוח בקע שמתמקד באזור הטבור במרכז הבטן ולרוב נפוץ בקרב ילדים ותינוקות. במהלך ההריון עובר חבל הטבור מהשלייה אל העובר דרך פתח בבטן העובר. במקרים מסוימים הפתח אינו נסגר לאחר הלידה כפי שקורה בדרך כלל. אז נוצר בקע. ברוב המקרים של הופעת בקע בטבור אצל מבוגרים הסיבה היא החלשות רקמות באזור הטבור בשילוב עם עליה מתמדת של לחץ תוך בטני כתוצאה של השמנה או פעילות מאומצת. הניתוחים מתבצעים באמצעות כירורגיה קלאסית או לפרוסקופיה ולרוב אינם מביאים לסיבוכים. סיבוכים נדירים בלבד הם דימומים, זיהום, דלקת ופגיעה באיברים  וחזרת בקע לאחר הניתוח.

ניתוח בקע אפיגסטרי

ניתוח בקע אפיגסטרי מתקן בקע שנוצר באפיגסטריום שהוא החלק העליון של הבטן. הבקע האפיגסטרי נוצר בדופן הבטן ודרכו יכולים לעבור רקמות שומן או חלק מהמעי. זהו ניתוח שנפוץ בקרב בעלי משקל עודף או נשים לאחר הריונות, אך הוא נפוץ יותר בקרב גברים.

למרות שהבקע עצמו אינו מלווה בתסמינים ולעיתים קשה להרגיש בו, הוא עלול לגרום למצב של כליאה ולהתפתחות של נמק ולכן מומלץ לפנות לטיפול כירורגי כמה שיותר מהר. הניתוח מבוצע בשיטה פתוחה או לפרוסוקופיה. סיבוכים נדירים בלבד הם דימומים, זיהום, דלקת ופגיעה באיברים , חזרת בקע לאחר הניתוח .

האם חייבים לעבור ניתוח?

ברוב המקרים של בקע סרעפתי – מדובר בבקע לא גדול שמתבטא בצרבות בלבד. במקרים האלו ניתן למנוע את התופעה באמצעות שינוי תזונתי וטיפול באמצעות תרופות נוגדות חומצה. כאשר מדובר בבקעים גדולים שגורמים להפרעות בליעה , הפרעות נשימתיות , הקאות, כאבים או סיבוכים אחרים אין מנוס מלעבור ניתוח.

במקרים של בקע בדופן הבטן – אין טפול אחר חוץ מטפול ניתוחי.

מהם אחוזי ההצלחה של הניתוחים?

ניתוחי בקע (קילה) הם בעלי אחוז הצלחה גבוה מאד. ברוב המקרים אין סיבוכים מיוחדים והמטופל חוזר הביתה לתקופת החלמה קצרה יחסית, בייחוד אם מדובר בטיפול לפרוסקופי. כ-5% בלבד מקרב המטופלים יחזרו לטיפול חוזר.

מה חשוב לדעת לפני הניתוח?

לפני הניתוח ינחה הרופא את המטופל כיצד להתנהל, בהתאם לסוג הניתוח. לרוב מדובר בבדיקות מקדימות כמו בדיקות דם, תפקודי קרישה וא.ק.ג מעל גיל 40. אצל אנשים מעשנים, מתבקש לקבל גם צילומי חזה ובמקרים נוספים צילומים ובדיקות מיוחדות.

שבוע לפני מועד הניתוח יש להפסיק לקחת נוגדי קרישה שונים. ביום הניתוח יש להיות בצום מלא, להימנע משתיית מים החל מ-6 שעות לפני הניתוח ולהימנע מעישון. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית או אזורית, בהתאם לשיקולי הרופא ובהתאם לסוג הניתוח.

מה יקרה לאחר הניתוח?

ההתאוששות לאחר הניתוח אורכת שעתיים בהם מבלה המטופל בחדר התאוששות. לרוב מאושפז המטופל במשך יום-יומיים בבית החולים ולאחר מכן משוחרר לביתו. במהלך הימים שלאחר הניתוח יש לשמור על ניקיון באזור הניתוח ולדאוג שיישאר יבש. בנוסף, ייתכן והמטופל יסבול מכאבים שיטופלו באמצעות משככי כאבים. במשך שבועיים לאחר הניתוח לא ניתן לבצע פעילות גופנית מאומצת.


לשאלות נוספות בנוגע לניתוחי בקע ולייעוץ מומלץ ליצור קשר ולהגיע לבדיקה – צרו קשר עכשיו.