הבגדים שוב התכווצו. או אולי דווקא אתם גדלתם מעט. החגורה לא נסגרת, והמכנס מגיע עד לברכיים, אך נעצר שם. עשרות אלפי אנשים סובלים מהבעיה הזו בישראל. עודפי שומן שבמקרים רבים מגיעים לסכנה בריאותית. שילוב קטלני של כולסטרול, בעיות נשימה ושפע בעיות בריאותיות, מעבר להיבט האסתטי, גורמים לרבים להבין שהפעם מדובר ביותר מדיאטה זמנית – יש לפנות לאופציה רפואית ולפתור את בעיית ההשמנה לצמיתות.
אילו אפשרויות עומדות בפניכם?
חלק מהסובלים מבעיות השמנה פונים לאופציה של שאיבת שומן. בניתוח זה השומן נשאב מאזורים שונים בגוף, ואבדן המשקל נובע אך ורק מהסרת העודפים. אופציה מועדפת אחרת היא ביצוע ניתוח בריאטרי. בניתוחים בריאטרים כמו ניתוח מעקף קיבה או ניתוח שרוול קיבה מבנה הגוף משתנה בזכות הפחתה של נפח הקיבה. היתרון בניתוחים אלה הוא שינוי דפוס האכילה – מאכילה מוגברת לכמות מינימלית של מזון, וההורמון האחראי על תחושת הרעב – הגרלין – משתחרר בצורה איטית יותר בגוף, ומעודד את תחושת השובע במרבית היום.
מהם ההבדלים העיקריים בין שאיבת שומן לקיצור קיבה?
קיימים מספר הבדלים מהותיים בין שתי הפרוצדורות, המותאמות לבעלי משקל עודף. ההבדל הראשון קשור להגדרת הניתוח ודרך המימון שלו. שאיבת השומן מוגדרת כיום כניתוח קוסמטי או אסתטי בלבד, ולכן אינה מכוסה במלואה על ידי קופות החולים בארץ. לעומת זאת, בניתוחים בריאטריים, במיוחד עבור מי שהוכח כי קיימת סכנה לבריאותם במידה ולא יפחיתו משמעותית את משקלם, מכוסה בצורה חלקית או מלאה על ידי קופות החולים.
הבדל נוסף טמון בדרך הסרת השומן מהגוף. בעוד בניתוח בריאטרי מדובר בתהליך הדרגתי היוצר גם שינוי מנטלי בדפוסי האכילה, בניתוח שאיבת שומן מבוצע תהליך מלאכותי המסייע להרזיה. בפועל, מטופלים רבים המבצעים פרוצדורה זו ואינם משנים את דפוסי האכילה – חוזרים בסופו של דבר למשקל עודף, לעתים אף יותר מהמשקל שהוביל אותם לבצע פרוצדורה זו.
מעבר לכך, מרבית הניתוחים הבריאטריים מובילים לגוף רזה בצורה פרופורציונלית, בעוד שאיבת שומן, המתבצעת לעתים באזורים שונים של הגוף – יוצרת מראה לא סימטרי או אחיד בין חלקי הגוף השונים, ולעתים יש לבצע פרוצדורה נוספת על מנת לתקן את הליקוי האסתטי. אז כיצד קיצור הקיבה משנה את דפוסי האכילה, ומה אוכלים לאחר הניתוח?
מה אוכלים לאחר ניתוח בריאטרי?
לאחר ניתוח קיצור קיבה הגוף זקוק לתקופת מה של הסתגלות. בתחילה, בימים הראשונים, תמצאו את עצמכם ניזונים בעיקר מנוזלים שונים. שייקים ומיצי ירקות מדוללים במים בטעמים שונים, תה צמחים מעודן ואפילו מרקים דלילים, ללא חלקי ירקות, לאחר שקוררו לטמפרטורת החדר. מחד, נראה כי מדובר בימים לא קלים, אך למעשה לא מצפה לכם רעב מציק – הגוף לא ירצה לאכול מזון מוצק עדין.
בהדרגה תתקדמו למיצים סמיכים יותר, מרקים ואפילו גביע יוגורט. כך תעבירו את השבוע הראשון שלאחר הניתוח, ולאחר מכן תוכלו להתקדם לשלב הבא – האוכל הטחון. ירקות שונים, דייסות ואפילו מנות בשריות מעוכות או טחונות ילוו את הארוחות שלכם, ובהמשך תוכלו להתקדם אט אט לכיוון המזונות הרגילים, אותן ארוחות שאכלתם קודם. אך, הפלא ופלא – תגלו שאתם שבעים כבר אחרי חצי ביצה או סנדוויץ' קטן.