ספק אם יש בעיה רפואית נוספת המעוררת כזה חוסר נוחות כמו שגורמת 'פיסורה אנאלית', וכן כנראה שצירוף המילים השחוק 'תרתי משמע', מעולם לא היה הולם יותר. עכשיו בואו נשים את המבוכה בצד, כי חוסר הנוחות הפיזי שנלווה לפיסורה אנאלית מתבטא בכאב חריף שפוקד את הסובלים מהתופעה בכל פעם שהם מבקרים בשירותים.
בשורה התחתונה מדובר, ברוב המקרים, בבעיה רפואית פעוטה שיוצרת סבל בלתי פרופורציונלי. לכן, הגיע הזמן להתעלם מהבושה ולהתחיל לדבר על פיסורה. ריכזנו עבורכם כמה שאלות נפוצות הנוגעות למחלה ולדרכי ההתמודדות עמה.
מה זה, בעצם, פיסורה?
פיסורה היא סדק או פצע קטן בשכבה הרירית העוטפת את פי הטבעת, החיכוך שנוצר בעת עשיית הצרכים מתבטא בכאב רב, מונע מהפצע להגליד והופך לבעיית כאב כרונית שגורמת סבל למי שלוקה בה.
האם פיסורה זה מה שנקרא בשפת העם 'טחורים'?
לא. מדובר בטעות נפוצה. אמנם חלק מהסימפטומים דומים, אך טחורים ופיסורה הם שני מצבים רפואיים שונים. בשונה מפיסורה שהיא סדק או פצע ברקמה הרירית טחורים הם התרחבות של כלי דם באותו אזור. יש חולים שיסבלו במקביל משתי התופעות.
מי סובל מפיסורה?
פיסורה יכולה לקרות בכל שלב בחיים, למעשה זו תופעה שנפוצה למדי גם אצל תינוקות. לוקים בה גברים ונשים באותה מידה.
מה הסיבות לפיסורה?
פיסורה יכולה לנבוע ממגוון סיבות. לעיתים היא סימפטום צדדי של דלקת מעיים קשה כמו מחלת קרוהן, אבל המקרים הללו הם הפחות נפוצים. מרבית מקרי הפיסורה נגרמים באופן הרבה יותר טריוויאלי – מפציעה קטנה ברקמה הרירית. עצירות שמלווה ביציאות גדולות וקשות היא סיבה נפוצה, הריון ולידה המפעילים לחץ על האזור, וגם יחסי מין אנאליים והחדרה של עצמים זרים לפי הטבעת טומנים בחובם פוטנציאל אפשרי לפיסורה.
איך מאבחנים פיסורה?
הטריגר הראשון לזיהוי הם כמובן הכאבים העזים הנלווים ליציאות. לזה צריך להוסיף דימום וגרד. אם התופעות לא נפסקות כדאי לפנות לרופא ולבצע הליך אבחון מסודר שישלול אפשרויות אחרות. כירורג מומחה או גסטרואנטרולוג יזהו פיסורה באמצעות בדיקה קלינית פשוטה.
איך מטפלים בפיסורה?
במרבית המקרים ניתן לטפל בפיסורה במסגרת הביתית באמצעים יחסית פשוטים. ההתמודדות עם הפיסורה מתבצעת בשתי חזיתות במקביל. חזית אחת, שמטרתה לייצב ולרכך את היציאות, תתבסס על תרופות מרככות צואה ודיאטה עשירה בסיבים תזונתיים. בחזית השנייה מתמודדים עם הקרע עצמו באמצעות אמבטיות פושרות בישיבה, ושימוש במשחות מאלחשות ואנטיביוטיות במרשם רופא שנועדו למטרה זו.
במקרים מסוימים זריקות בוטוליניום (בוטקס) התגלו כיעילות מאוד לטיפול בפיסורה. רעלן הבוטקס משתק ולמעשה מרפה את שריר פי הטבעת ורמת החיכוך יורדת ומאפשרת לפיסורה להחלים.
במידה וכל הגישות האלה לא הועילו יש גם כמה אופציות כירורגיות לטיפול בפיסורה ובכללן חיתוך צדי של הפיסורה (ניתוח שיעיל ב-95% מהמקרים), כריתת פיסורה והרחבה אנאלית.
למידע נוסף וקביעת תור עם מומחה פרוקטולוגיה לחצו כאן