סרטן המעי הגס, אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בעולם, הוא מחלה ממארת המאופיינת בהתפתחות גידול במעי הגס או בחלחולת (רקטום). סרטן המעי הגס שכיח יותר במדינות מפותחות בהשוואה למדינות נחשלות, שכיחות הופעתו דומה בגברים ובנשים ועולה עם הגיל, והוא נפוץ בעיקר בקרב אנשים בני 50 ומעלה.
גורמי הסיכון העיקריים לסרטן המעי הגס הם: דיאטה עשירה בבשר אדום ובאוכל מעובד וענייה בסיבים תזונתיים, עישון, צריכת אלכוהול, העדר פעילות גופנית, היסטוריה משפחתית, מוצא, חשיפה לקרינה ומחלות כמו סוכרת והשמנת יתר.
התסמינים לסרטן המעי הגס כוללים דם בצואה, שינויים בהרגלי היציאות, כאבי בטן, אנמיה, בחילות והקאות, ירידה במשקל ועייפות.
לא כל גידול במעי הגס הוא גידול סרטני; פעמים רבות אפשר למצוא במעי פוליפים או גידולים שפירים. עם זאת גידולים אלה עלולים לעבור התמרה סרטנית, ולכן חשוב להסירם. כאשר מתגלה בשלבי התפתחות מוקדמים, סיכויי הריפוי מסרטן המעי הגס מגיעים לכ- 90%, ולכן חשוב מאוד להקפיד על מעקב תדיר המתבצע בעזרת בדיקת קולונוסקופיה. בבדיקה זאת בודקים את המעיים בעזרת צינור גמיש שבקצהו מצלמת וידאו זעירה, שאותו מחדירים אל המעיים דרך פי הטבעת. במהלך בדיקת קולונוסקופיה אפשר להסיר פוליפים קטנים מדפנות המעי, ובמקרים שבהם נמצא במעי פוליפ גדול או גידול, אפשר להסיר חלק ממנו ולהעבירו לביופסיה.
סרטן המעי הגס דורש טיפול מידי. טיפול זה תלוי בגודל הגידול, במיקומו במעי, במידת ההתפשטות שלו ובמצבו הגופני של המטופל. הטיפול המקובל הוא ניתוח להסרת הגידול, אך במקרים מסוימים נדרשים טיפולים משלימים לפני הניתוח או אחריו, למשל, טיפול בקרינה או טיפול כימותרפי.
למרות מורכבות הניתוח והיקפו, במקרים רבים ניתוחים להסרת גידול במעי הגס נעשים בלפרוסקופיה, ללא פתיחת הבטן (laproscopic colectomy), ובמהלכם כורתים חלק מהמעי הגס או את כולו (colectomy).
הניתוחים המקובלים כיום לטיפול בסרטן המעי הגס הם:
ניתוח להסרת כל המעי הגס (total colectomy)
ניתוח להסרת חצי מהמעי הגס (hemi-colectomy), ימני או שמאלי
כריתת סיגמה (sigmoudectomy)
ניתוח להסרת חלק מהחלחולת (anterior resection of rectum)