ניתוח שרוול קיבה הוא כיום ההליך הכירורגי המקובל לירידה במשקל באמריקה ובאסיה, ובמקרים רבים יעילותו דומה ליעילות מעקף קיבה. אנשים רבים בכל רחבי העולם ובין היתר גם בישראל רואים תהליכי ירידה במשקל משמעותיים מאד לאחר ניתוח זה.

ניתוח שרוול ד"ר ספוז'ניקוב אחוזי ההצלחה של הניתוח גבוהים ונעים בין 85-66%, זאת בהתאם לאיכות התהליך הכירורגי ולשיתוף הפעולה המלא של המטופל בכל הקשור לשינוי אורח החיים שלו. על המנותח לקבל על עצמו אחריות לאורח חיים בריא, שכולל אכילה מודעת, פעילות גופנית והקפדה על כללי ההתנהלות לאחר הניתוח.

יתרונותיו של הניתוח ברורים – הוא מסייע להורדה במשקל, בעיקר בקרב אנשים שמתמודדים עם השמנה חמורה. בנוסף, הוא יכול לסייע באופן משמעותי להפחתת הסכנות ממחלות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, יתר שומנים בדם, קשיי נשימה ובעיות לב וריאה.

חסרונותיו של הניתוח באים לידי ביטוי בצד האסתטי – עודפי העור שנוצרים לאחר הניתוח, עם ההרזייה הדרסטית, מחייבים לעיתים ניתוח מתיחת בטן או הסרת עור.

עם זאת, פעילות גופנית יכולה לפתור את הבעיה. חסרון נוסף הוא בצורך בהשלמת ויטמינים ומינרלים, בעיקר ויטמינים מקבוצת B, גם חסרון זה מבוטל כאשר דואגים לתזונה מאוזנת ולהשלמת החוסרים באמצעות בדיקות דם קבועות ולקיחת תוספי מזון.

מהו ניתוח שרוול קיבה?

הניתוח המכונה קיצור קיבה או ניתוח שרוול קיבה (Sleeve Gastrectomy) מיועד לטיפול בהשמנת יתר חולנית. זהו הליך כירורגי המבוצע בלפרוסקופיה ובמהלכו מסירים את רוב הקיבה (כ-80%) ומותירים חלק צר ומאורך בעל מבנה דמוי שרוול. הניתוח מתאים לבעלי עודף משקל משמעותי או BMI הגבוה מ-40.

נפח שרוול הקיבה שנוצר הוא כ-50 – 100 סמ"ק. נפח זה מגביל מאוד את צריכת המזון ומסייע בירידה משמעותית במשקל. עם הסרת חלקה הגדול של הקיבה יורדת משמעותית רמת ההורמון גרלין המיוצר בקיבה.

להורמון גרלין תפקיד בוויסות תחושת הרעב וירידה ברמתו תורמת לתחושת שובע ולירידה במשקל לאחר ניתוח שרוול קיבה. עם זאת הצלחת הניתוח תלויה במחויבות לאורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית.

למי מתאים הניתוח?

הניתוח מתאים כאמור לכל אדם שסובל מהשמנת יתר חולנית. הניתוח יכול לעזור גם לאנשים הסובלים מסוכרת, לחץ דם גבוה ומחלות אחרות הנקשרות עם השמנת יתר.

כיצד מתבצע הניתוח בפועל?

הניתוח מתבצע בשיטה הלפרוסקופית, שפירושה ניתוח ללא פתיחה של הבטן. לאחר הרדמה כללית של המנותח, דואג המנתח ליצור בין ארבעה לשבעה חתכים שדרכם הוא מכניס את המכשור הניתוחי אל חלל הבטן.

בתחילה הוא סוקר את חלל הבטן ואזור הקיבה באמצעות מצלמה המעבירה תמונה מדויקת וברורה אל מסך המותקן בחדר הניתוח. לאחר שהגיע אל אזור הקיבה וסקר אותו מפריד המנתח את הרקמות ומטפל בכלי הדם ובהזזת השומן הנמצא מסביב.

בהמשך הוא מפריד את הקיבה וסוגר למעשה חלק נכבד מהקיבה. החלק שנשאר בתוך הגוף הינו ארוך וצר ולכן נקרא שרוול קיבה. בהמשך הוא סוגר את החלק שנותר בגוף באמצעות סיכות, וכן את החלק שנכרת.

בהמשך כורת המנתח את הקיבה. הקיבה שנותרה נבדקת לזיהוי דלפים ובעיות באמצעות צביעת החלל בצבע. לאחר מכן מונח נקז לשחרור הנוזלים המצטברים באזור זה. הניתוח מסתיים בתפירת כל החתכים שנוצרו על מנת להכניס את הציוד הניתוחי לחלל הבטן.

כיצד נערכים לניתוח?

לפני הניתוח חשוב לערוך סדרת בדיקות, אליה יופנה המטופל על ידי הרופא המטפל. בין הבדיקות: בדיקה הורמונלית כללית, צילום חזה ואק"ג, צילום קיבה, אולטרסאונד בטן, בדיקות דם, סקירה פסיכיאטרית הבודקת האם המטופל כשיר לעמוד בניתוח, סקירה תזונתית ובדיקות נוספות בהתאם לגילו ולמצבו הבריאותי של המטופל.

כ-14 יום לפני מועד הניתוח מתחיל המטופל להיערך לקראתו עם סדרה של שינויים תזונתיים. הוא מוותר על פחמימות ואם הוא מעשן, עליו להפסיק זאת.

לפני הניתוח מגיע המטופל למרפאה הטרום ניתוחית ועובר הדרכה לקראתו. ביום שלפני הניתוח הוא נכנס לצום חלקי ולאחר מכן לצום מלא.

מהם הסיכונים בניתוח?

הסיכון העיקרי בניתוח הוא דימום או דלף מהקיבה, דבר שמתרחש ב1.5 אחוזים מהניתוחים כיום. ככל שנבחר ברופא אמין, מנוסה ומקצועי לביצוע הניתוח כך נצמצם את הסיכונים הכרוכים בו.

מהם ההרגלים החדשים שחשוב להטמיע לאחר הניתוח?

לאחר הניתוח יורד המטופל במשקל באופן משמעותי. הוא מפחית ממשקלו כבר מהרגע הראשון בזכות השילוב בין הניתוח עצמו שבסופו המטופל נהנה מקיבה קטנה יותר ומקיבולת שונה של מזון וכן בגלל שינוי תזונתי.

הרגלי תזונה בריאה וביקורת של מומחה לתזונה חשובים בתחילת הדרך וגם בהמשך. חשוב להקפיד על אכילה של ארוחות קטנות, על הקשבה לגוף ועל מזון מזין ובריא ככל האפשר. לאחר הניתוח יש ליטול באופן קבוע תוספי מזון כדי להשלים את מאגרי הויטמינים והמינרלים החסרים בגוף לאחר הניתוח.

מיד לאחר הניתוח מוגבל המנותח בתזונה ולאט לאט, עם השבועות שחולפים, מתווספים מוצרי מזון נוספים לתפריט האישי של המטופל.

בנוסף, מומלץ וחשוב להקפיד על פעילות גופנית סדירה, שמסייעת למטופל להיפטר מעודפי העור הנוצרים לאחר הניתוח בעקבות ההרזייה הדרסטית וכן לשמור על בריאותו.

הרגל נוסף וחשוב לא פחות הוא שמירה על קשר עם הגורמים הרפואיים – תזונאי, פסיכולוג או יועץ שמסייע בהשלכות הרגשיות והנפשיות של הניתוח וכן ביקורת קבועה במרפאה הניתוחית.



נשארת עם שאלות? רוצה לקבל ייעוץ בדרך להתחלת חיים חדשים? 

ד"ר שמעון ספוז'ניקוב הוא כירורג בכיר בעל ניסיון של שנים בתחום ניתוחי ההרזיה. מאחוריו עשרות ניתוחי מעקף קיבה ושרוול שהעניקו למטופלים שער לחיים חדשים – בריאים יותר.

התקשר/י וקבע/י פגישת ייעוץ במרפאה. זהו הצעד הראשון בדרך לחיים חדשים, בגוף בריא יותר ובלי דיאטות מייאשות.

צרו קשר עכשיו.