השמנה לאחר ניתוח שרוול קיבה הינה תופעה נפוצה המתרחשת בכ-30% המטופלים אשר עוברים את הניתוח. השמנה זו יכולה להתחיל מספר חודשים לאחר הניתוח אך לעיתים מתרחשת גם מספר שנים לאחריו.
הסיבות לעלייה במשקל לאחר הניתוח קשורות בעיקר להרגלי האכילה של המטופל וקושי בהיצמדות לדיאטה אשר התוותה על ידי הרופא המנתח והצוות הרב-מקצועי. גם לאחר הניתוח, ישנם אנשים המתקשים להפסיק לאכול את סוגי האוכל אשר גרמו להשמנת היתר מלכתחילה ובכלל זה משקאות ממותקים, מזונות עתירי פחמימות ושומנים ואלכוהול. בנוסף, הימנעות מפעילות גופנית ואכילת כמויות גדולות של מזון גם הן תורמות לעלייה במשקל.
למרות שבניתוח שרוול קיבה, מוסר חלק משמעותי מהקיבה המקטין את נפחה ומפחית את הפרשת ההורמונים הגורמים לרעב, במידה והדיאטה המומלצת על ידי הצוות הרב-מקצועי אינה נשמרת, הקיבה יכולה להתרחב ובכך להכיל יותר מזון ולהפריש יותר הורמונים המגבירים את תחושת הרעב. הרחבת קיבה זו מובילה ל"מעגל רשע" אשר בו הרחבת הקיבה גורמת לאכילת יתר אשר בתורה מרחיבה עוד יותר את הקיבה וכך הלאה.
על מנת להימנע מעלייה במשקל לאחר הניתוח או להפוך אותה יש לנסות ולהיצמד לדיאטה המבוססת על צריכה מאוזנת של אבות המזון הבאים על פי הכמויות שנקבעו על ידי הצוות הרב-מקצועי:
- פחמימות צריכות להוות 50% מצריכת הקלוריות היומית. רצוי לאכול פחמימות מורכבות כדוגמת לחמים ואורז מלא, בטטות, שיבולת שועל, תרד ועוד.
- שומן צריך להכיל 25-35% מצריכת הקלוריות היומית. רצוי לצרוך מוצרים המכילים שומנים שאינם רווים כדוגמת שמן זית, אבוקדו, שקדים ודגים.
- צריכת חלבונים צריכה להוות 10-35% מצריכת הקלוריות היומית.
על מנת לסייע בירידה במשקל רצוי לנהל יומן משקל בו כתובים יעדי הירידה במשקל, מבוצע תכנון של ארוחות לפני הזמן ומצוינים המוצרים אותם יש לרכוש בעת ביקור בסופרמרקט.
יש לנסות ולחזור לפעילות גופנית בהקדם האפשרי- לאחר החזרה הביתה מהניתוח ניתן להתחיל ולבצע מטלות ביתיות קלות ולהשתמש במדרגות. כמו כן, רצוי להתחיל בהליכות של כ-10 דקות ביום ולהגדיל זמן זה בהדרגה. כעבור 2-4 שבועות ניתן להתחיל או לחזור לשגרת אימונים על פי העדפת המטופל ובכלל זה הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים. חשוב לציין כי לפחות בשלב ראשון, יש להימנע מספורט הכרוך בהרמת משקלים כבדים או מגע פיזי עם אנשים אחרים ורצוי להתייעץ עם הרופא המנתח לפני עיסוק בפעילות מסוג זה.
במידה ועדיין יש קושי בשמירה על משקל ניתן לפנות לצוות הרב-מקצועי על מנת לקבל סיוע. רגשות כדוגמת אכילה בעקבות לחץ, רצון לאכול למרות תחושת מלאות, תחושת אשמה לגבי סוג וכמות האוכל, העדפת אוכל על פני עבודה, חברים ומשפחה והצדקת אכילת מזונות לא בריאים צריכה להדליק אור אדום ולעודד את המטופל לפנות לקבלת סיוע. כמו כן, ישנן קבוצות תמיכה לאנשים אשר עברו ניתוחים בריאטרים ומחקרים הדגימו כי קבוצות אלו מסייעות בירידה במשקל ושמירה על משקל נמוך.
במקרי קיצון, ולאחר שמוצו כלל האפשרויות האחרות, ניתן לבצע ניתוח בריאטרי נוסף כדוגמת מעקף קיבה.
ד"ר שמעון ספוז'ניקוב הוא כירורג בכיר בעל ניסיון של שנים בתחום ניתוחי ההרזיה. מאחוריו עשרות ניתוחי מעקף קיבה ושרוול שהעניקו למטופלים שער לחיים חדשים – בריאים יותר. צרו קשר וקיבעו פגישת ייעוץ במרפאה.
צרו קשר עכשיו.